Skip to content
sobota, 13 września, 2025
Latest:
  • Salon kąpielowy w minimalistycznym stylu
  • Łużycka Office Park i Łużycka Plus z nowym właścicielem
  • Celebruj wyjątkowe chwile jesieni Fyrklövern CELEBRATION
  • Wystarczy jedna saszetka, czyli sposoby na odświeżenie wnętrz na każdą kieszeń
  • 3 domowe akcesoria, które pokocha Twój czworonożny pupil. Musisz je mieć!
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Przydą się w domu: Cukiernice, cukierniczki, mleczniki oraz elegancka zastawa stołowa

Aktualności i wiadomości prasowe: Wnętrza, Dodatki i wystrój

  • cukiernice.pl
    • Mapa strony
    • Privacy
    • Tematy
  • Dom
  • Kuchnia
  • Salon
  • Wystrój wnętrz
  • Wiadomości branżowe
Dzień Ziemi

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Opublikowano 4 lata temu: 21 kwietnia 202123 kwietnia 2021 cukiernice.pl Przeczytasz w: 6 minut/y
https://www.cukiernice.pl/ › Dzień Ziemi
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie. Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych.Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku. 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia. Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie). Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma

22 kwietnia – Dzień Ziemi
Dieta dla zdrowia i dla planety

– z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia obchodzimy Dzień Ziemi. Jest to wyjątkowa okazja do tego, by choć przez moment zastanowić się nad tym, jaki jest nasz wkład w kondycję planety, a także jaka przyszłość stoi przed nami w obliczu zachodzących zmian klimatycznych. Z tej okazji należy podkreślić, że każdy z nas ma wpływ i nawet najmniejsze codzienne decyzje mogą pozytywnie oddziaływać na otaczający nas świat. Niewielkie zmiany warto rozpocząć od własnej kuchni. Jedną z najprostszych przemian, jaką możemy wprowadzić w życiu, może być bowiem zmiana naszej diety. Choć wydaje się to drobnostką – wszystko to, co znajduje się na talerzu działa na nasze zdrowie, ale też w szerszym kontekście wpływa również na planetę. Kilka ważnych wskazówek w tym aspekcie przedstawia dr Hanna Stolińska, dietetyczka kliniczna.

Potrzeba równowagi
Zgodnie z prognozami Organizacji Narodów Zjednoczonych, populacja świata do roku 2060 przekroczy 10 miliardów osób . Kwestia wyżywienia takiej ilości ludzi to jeden z istotnych problemów, które stoją przed światowym systemem żywnościowym. Współcześnie są to także tematy marnowania żywności, a z drugiej strony niedożywienia, które dotyka milionów ludzi.

Fakty mówią same za siebie, aż 1/3 jedzenia jest marnowane globalnie . Przewiduje się, że przed rokiem 2030 marnotrawiona ilość jedzenia wzrośnie o kolejne 30%. Niewykorzystana żywność to również marnotrawstwo zasobów naturalnych, w tym zapasu wody, ziemi, energii, które są niezbędne do produkcji. Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) szacuje, że problem marnowania żywności odpowiada także w dużym stopniu za wzrost emisji gazów cieplarnianych .

22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Closeup image of a woman cutting and chopping tomato by knife on wooden board
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Set of various green vegetables and fruits like cabbage, broccoli, asparagus, peas, Brussels sprouts, zucchini, peppers, garlic, beans, pak choy, lime, apple. Healthy and nutricious vegetarian meal. Source of proteins and cellulose. Top view
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej

Jednocześnie, około 820 milionów ludzi na świecie doświadczyło głodu w 2019 roku . 144 miliony dzieci ma zahamowany wzrost z powodu chronicznego niedożywienia. 47 milionów dzieci jest wycieńczonych głodem, a sytuację może dodatkowo pogorszyć trwająca wciąż pandemia . Według danych, gdyby do ilości osób dotkniętych klęską głodu dodano tych, którzy żyją bez bezpieczeństwa żywnościowego, to okazałoby się, że ponad 2 miliardy ludzi nie ma regularnego dostępu do zdrowego, pożywnego jedzenia w wystarczającej ilości (8% mieszka w Ameryce Północnej i Europie) . Równocześnie aż 600 milionów ludzi klasyfikuje się jako otyłych, a kolejne 2 miliardy osób ma nadwagę .

„Po pierwsze – powinniśmy nauczyć się niemarnowania żywności. Tzn. kupujmy tyle, ile realnie potrzebujemy. Przed zakupami zróbmy konkretną listę produktów i planujmy nasz jadłospis z wyprzedzeniem. Sprawdzajmy też daty ważności i starajmy się wykorzystywać żywność we wskazanym terminie przydatności. Po drugie – dbajmy także o to, by nasz jadłospis był zbilansowany, odpowiednio dopasowany do naszych potrzeb żywieniowych. Dzięki temu w najlepszy sposób zatroszczymy się o swoje zdrowie, a także w aspekcie globalnym – przyczynimy się do naprawy problemu, który dotyczy nas wszystkich. Nie powinniśmy myśleć, że nic od nas nie zależy – zmiany zaczynają się od każdego z nas, dlatego warto wziąć odpowiedzialność w tych obszarach, na które mamy wpływ” – mówi dr Hanna Stolińska.

Kierunek: rośliny
Produkcja żywności ma znaczący wpływ na postępujące zmiany klimatu. Do powstawania dużej ilości gazów cieplarnianych przyczynia się m.in. rolnictwo. Problemem są także malejące zasoby wody słodkiej. Odpowiada za to m.in. zapotrzebowanie na nią w kontekście hodowli bydła oraz produkcji wołowiny (na 1 kilogram wołowiny jest to około 10-30 tysięcy litrów wody). Woda przy produkcji żywności pochodzenia zwierzęcego jest zużywana dużo szybciej niż przy produkcji żywności roślinnej . Dlatego tak ważne jest, by nasza dieta zmieniała się w stronę bardziej roślinnej. Warto zamiast produktów zwierzęcych, częściej sięgać po ich roślinne zamienniki. Będzie to także korzystne dla naszego zdrowia.

Korzyści płynące z wyboru roślinnej diety potwierdza także dr Hanna Stolińska: „Czy dieta roślinna może być korzystna dla planety i dla nas samych? Odpowiedzią niech będzie praca grupy 37 naukowców wchodzących w skład komisji The EAT – Lancet Commission on Food, Planet, Health. Zaproponowali oni zasady tzw. diety planetarnej, z myślą o przyszłości naszego globu. Jej założeniem jest m.in., by jeść o ponad połowę mniej mięsa (przede wszystkim czerwonego), ograniczać spożycie tłuszczów nasyconych, które znajdziemy głównie w produktach odzwierzęcych, jak np. masło czy smalec, a także zmniejszyć ilość cukru w diecie. Wskazane jest natomiast uzupełnienie jadłospisu o produkty roślinne, w tym także roślinne tłuszcze – to mogą być oleje, również powstałe na ich bazie margaryny, które od wielu lat nie zawierają szkodliwych tłuszczów trans, a także nasiona. Zgodnie z zaleceniami źródłem białka mogą być natomiast rośliny strączkowe oraz orzechy. Oczywiście w diecie muszą znaleźć się także warzywa i owoce – ich rola w diecie jest nieprzeceniona, to one powinny stanowić bazę do przygotowania naszych codziennych posiłków. Przyszłość żywienia jest jednak roślinna”.

Badanie nawyków żywieniowych w czasie izolacji społecznej zrealizowane na zlecenie firmy Upfield w 2020 roku pokazało, że Polacy coraz chętniej jadają roślinnie. 31,6% badanych przyznało, że podczas społecznego odosobnienia kupowało więcej niż zwykle produktów pochodzenia roślinnego. W tej grupie – 32,9% kupiło zamienniki dla mięsa, 28,5% napoje roślinne, 24,8% bezmleczny ser, dla 17,7% wyborem stała się natomiast roślinna margaryna zamiast masła. Kilka czynników motywowało badanych do wprowadzenia tych zmian. Najczęściej wskazywano na chęć odżywiania się w sposób bardziej zrównoważony (49,4%), chęć wypróbowania nowych przepisów (31,5%), wzmocnienie układu odpornościowego (29,1%) i pragnienie bycia zdrowszym (28,2%).

W trosce o planetę oraz własne zdrowie warto wprowadzić te nowe, korzystne zasady do swojego menu. Przypadający 22 kwietnia Dzień Ziemi może być doskonałą okazją do tego, by zacząć.

Bezpośredni link:
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej https://www.cukiernice.pl/22-kwietnia-dzien-ziemi-dieta-dla-zdrowia-i-dla-planety-z-poradami-dietetyczki-klinicznej-dr-hanny-stolinskiej

#co zrobić na dzień ziemi #hasła na dzień ziemi #dzień ziemi medale #22 kwietnia jakie to święto #dzień ziemi eduzabawy #22 kwietnia międzynarodowy dzień
  • ← Pandemia zmienia nawyki żywieniowe i zachęca do kuchennych eksperymentów
  • Nerwy w las. Jak odnaleźć spokój i radość życia →
Ciekawe artykuły

Farby Tikkurila odmienią wnętrza w nowym sezonie „Domowych Rewolucji”

Farby Tikkurila odmienią wnętrza w nowym sezonie „Domowych Rewolucji”
Warszawa, 5 września 2019 r. Farby Tikkurila odmienią wnętrza w nowym sezonie „Domowych Rewolucji” Z początkiem września startuje nowy, czwarty już sezon popularnego programu wnętrzarskiego […]

Ser Edamski – nie bez powodu jeden z najpopularniejszych serów żółtych na świecie

Ser Edamski – nie bez powodu jeden z najpopularniejszych serów żółtych na świecie
Informacja prasowa – Hochland Polska Grudzień 2020 Edamski – nie bez powodu jeden z najpopularniejszych serów żółtych na świecie Ma łagodny smak i doskonale się […]

Święto Tibilisi w Warszawie

Święto Tibilisi w Warszawie
Informacja prasowa Warszawa, 21.10.2019r. Święto Tibilisi w Warszawie Wszystkich miłośników dobrego jedzenia i gruzińskiej kultury zapraszamy na Święto Tibilisi, które odbędzie się 26 października od […]

Ziemniaczanym szlakiem przez Peru i kraje Europy

Ziemniaczanym szlakiem przez Peru i kraje Europy
Informacja prasowa Warszawa, 28 października 2020 r. Ziemniaczanym szlakiem przez Peru i kraje Europy Zanim ziemniak zdobył nasze podniebienia, przebył bardzo długą drogę z Ameryki […]

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!

„Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie!
Informacja dla mediów „Elfy same w domu” – świąteczna kampania Pepsi w niezwykłej odsłonie! Warszawa, 4 grudnia 2019 r. W tym roku w ramach kampanii […]

Meksykańska fiesta!

Meksykańska fiesta!
Informacja prasowa – Hochland Polska Październik 2019 Meksykańska fiesta! Poznaj przepis na kolorowe tacosy z serem Burger&Toast Jesienna aura za oknem zaostrza nasz apetyt na […]

Piękny dom bez przeszkód. Designerskie wnętrze dla seniora

Piękny dom bez przeszkód. Designerskie wnętrze dla seniora
Projektanci wnętrz coraz częściej pochylają się nad potrzebami osób starszych i niepełnosprawnych. Ortopedyczny materac w sypialni, antypoślizgowa kabina prysznicowa i bezprogowe drzwi to już podstawy, […]

Od szkolnej ławki do wspólnego stołu

Od szkolnej ławki do wspólnego stołu
WADOWICE, 22.06.2020 Od szkolnej ławki do wspólnego stołu – finał programu Akademia Uwielbiam Dobiegła końca kolejna edycja ogólnopolskiego programu edukacyjnego Akademia Uwielbiam. Ponad 185 tysięcy […]

Nowy wymiar kuchennej elastyczności

Nowy wymiar kuchennej elastyczności
Nowy wymiar kuchennej elastyczności Trudno wyobrazić sobie funkcjonalną kuchnię bez baterii z obrotową wylewką. Napełnianie naczyń czy mycie produktów spożywczych – możliwość skierowania strumienia wody […]

Co właściwie włożyć dziecku do śniadaniówki? Czy jest w nich miejsce na coś słodkiego?

Co właściwie włożyć dziecku do śniadaniówki? Czy jest w nich miejsce na coś słodkiego?
DYLEMAT RODZICÓW: SŁODKIE PRZEKĄSKI W SZKOLNEJ ŚNIADANIÓWCE? DAWAĆ CZY NIE? Słodycze w szkole to kontrowersyjny temat wśród rodziców, którzy często stają przed dylematem: pozwolić dziecku […]
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
22 kwietnia – Dzień Ziemi. Dieta dla zdrowia i dla planety – z poradami dietetyczki klinicznej dr Hanny Stolińskiej
Wrzesień 2025
P W Ś C P S N
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
« Lis    
Strony
  • Domena na sprzedaż, Kup domenę.
  • Mapa stron
  • Mapa strony
  • Polityka praw autorskich
  • Privacy
  • Tematy
  • Zdjęcia
ciasto leśny mech duza blacha, Turbbott w galarecie, mocowanie szafek kuchennych, kołdry kolorowe, jak zrobic szafke pod piekarnik i indukcje, wzmocnienie spekanych nadprozy, kanapa 80, przedszkolankowo, korczak ukraina, Cukiernice w stylu glamour
Tagi
anieciaczyczyżbyśdlaemyENERGAinformacjijestJUSTIFYmebleNieogrodzenia 4uogrodzenia youtubeogrodzenia ćwikliceogrodzenie 4m wysokieogrodzenie paneloweogrodzenie youtubeprojektyWielkanoc
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Pozostawiając w ustawieniach przeglądarki włączoną obsługę plików cookies wyrażasz zgodę na ich użycie.

Więcej informacji na ten temat można znaleźć w dziale polityka prywatności/prywatność i wykorzystywania plików cookies/polityka cookies | Copyright © 2005 - 2025 by EYC.