Żywność

3 lipca dniem papryczki chili

3 lipca dniem papryczki chili

Chili to ogólna nazwa, jaką określa się papryki o bardzo pikantnym smaku. Na ich temat przez lata pojawiło się mnóstwo mitów. Ta niepozorna siostra słodkiej papryki nadająca pikantny smak potrawom już 3 lipca obchodzi swoje międzynarodowe święto. To doskonały pretekst do tego, by przygotować smakowite dania z jej wykorzystaniem.

Pikantne smaki
Pod ogólnym pojęciem papryczek chili kryje się wiele ich rodzajów i odmian. Różnią się one od siebie rozmiarem, kształtem, a przede wszystkim stopniem ostrości. Wszystkie jednak wykorzystywane są jako wyrazista i pikantna przyprawa. Wśród niemal 100 rodzajów odmian papryczek najpopularniejsze są m.in. jalapeno czy peperoni, które ze względu na bardzo ostry smak zazwyczaj spożywa się w małych ilościach. Można spożywać je w wersji marynowanej, suszonej, a co odważniejsi mogą jeść je na surowo. Papryczki idealnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych, sosów, sałatek czy jako przystawka. Sprawdźcie, jakie ogniste potrawy można przygotować z ich wykorzystaniem. Podpowiadamy.

Kurczak curry z papryczkami chili **/***
Składniki:
• 1 opakowanie fileta z piersi kurczaka marki Konspol
• 250 ml śmietany 18 %
• 150 ml mleczka kokosowego
• 1 – 2 łyżki curry w proszku
• 1 łyżka kurkumy
• 1 cebula
• 2 ząbki czosnku
• 1 papryczka chili
• 1 łyżeczka pieprzu cayenne
• 4cm drobno posiekanego korzenia imbiru
• 1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
• 2 łyżeczki startej skórki z cytryny lub limonki
• 1 łyżka soku z cytryny, limonki lub pomarańczy
• olej
• sól, pieprz

Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka marki Konspol myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Posypujemy je solą oraz obficie pieprzem. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny oraz jedną łyżkę oleju. W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i pozostawiamy na około 5 minut. Na dużej patelni rozgrzewamy olej i delikatnie szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy cukier, curry oraz kurkumę. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę. Na koniec dodajemy śmietanę i mleczko kokosowe. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą. Gorące curry podajemy z ryżem.

Piekielna meksykańska pizza ***/***
Składniki:
• 4-5 plasterków polędwicy wędzonej z kurczaka NATURA firmy Konspol
• 400 g mąki pszennej
• 240 ml ciepłej wody
• jedno opakowanie drożdży
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• kilka papryczek jalapeno
• 1 puszka pomidorów
• 2 ząbki czosnku
• 1/2 szklanki świeżych ziół (dowolne: koperek, natka, bazylia, oregano, inne które macie)
• 15-20 pieczarek
• garść pomidorków koktajlowych
• połowa cebuli
• 1 szklanka startego sera
• sól, pieprz, oregano
• 2 łyżki oliwy lub oleju do smażenia
Przygotowanie:
Mąkę, ciepłą wodę, drożdże, 1 łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki soli dodajemy do miski i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie a jednolite. Następnie odstawiamy je w zaciemnionym miejscu na około 30 minut do wyrośnięcia. W tym samym czasie szykujemy sos – blendujemy puszkę pomidorów, czosnek i zioła, po czym doprawiamy pieprzem i solą. Na blacie oprószonym mąką formujemy pizzę z ciasta. Tak przygotowaną przekładamy na blachę do pieczenia i smarujemy sosem. Ser ścieramy na tarce, pieczarki obieramy i kroimy w okręgi, cebulę w piórka, a polędwicę wędzoną z kurczaka firmy Konspol w mniejsze plasterki. Polędwicę wędzoną z kurczaka NATURA firmy Konspol, pieczarki, papryczki jalapeno, cebulę i pomidorki koktajlowe układamy na pizzy. Doprawiamy pieprzem, solą i oregano. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220-230°C przez 12-15 minut. Pod koniec pieczenia posypujemy startym żółtym serem.
Smacznego!

Similar Posts