Kuchnia

Słodkie napoje na jesienne dni

Informacja prasowa – Diamant
Październik 2019
Słodkie napoje na jesienne dni

Coraz dłuższe, chłodne dni w sezonie jesienno-zimowym nie napawają optymizmem. Aby szybko dodać sobie energii i poprawić nastrój polecamy rozgrzewające napoje na każdą okazję. Aromatyczna kawa o poranku, herbata w leniwy weekend z bliskimi, gorąca czekolada na podwieczorek po ciężkim dniu, a może smoothie przed treningiem? Jesienią na każdy napój znajdzie się dobry moment!

W tym sezonie przepisy na pyszne i proste w przygotowaniu napoje proponuje marka DIAMANT. Wyjątkowe inspiracje znajdują się na magnesach dostępnych w promocyjnych opakowaniach cukru Dry Demerara. To właśnie one każdego dnia przypomną i zainspirują do przygotowania jesiennego napoju. W kolekcji znajdują się cztery magnesy – herbata jaśminowa z pianką cytrynową, gorąca czekolada z musem malinowym, espresso z mascarpone i migdałami oraz smoothie ciasteczkowo-dyniowe. Z dodatkiem najwyższej jakości cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara, który jest idealny do przygotowywania różnorodnych napojów, jesień będzie pełna słodkich, aromatycznych chwil!

Gorąca czekolada z musem malinowym
(2 porcje)

Składniki:
Na czekoladę:
• 200 g gorzkiej czekolady min. 70%
• 250 ml śmietanki 30%
• 25 g cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
Na mus:
• 200 g mrożonych malin
• 50 g cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
Dodatkowo:
• 100g śmietany 30%
• 1 łyżeczka cukru pudru trzcinowego
• świeże maliny do ozdoby
• starta czekolada
• listki mięty

Przygotowanie:
Śmietankę podgrzewamy na średniej mocy palnika, od czasu do czasu mieszając. Kiedy zacznie wrzeć wrzucamy połamaną czekoladę i rozpuszczamy cały czas mieszając. Na koniec słodzimy i jeszcze chwilę mieszamy energicznie. Do drugiego garnuszka wrzucamy maliny, dodajemy cukier i podgrzewamy ok. 10 minut na małej mocy palnika mieszając od czasu do czasu. Śmietanę z cukrem pudrem ubijamy do puszystości. Do szklanki wlewamy czekoladę do 2/3 wysokości, następnie dodajemy kilka łyżek musu malinowego, a na koniec wyciskamy za pomocą rękawa cukierniczego bitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą i ozdabiamy świeżymi malinami i miętą.

Smoothie ciasteczkowo-dyniowe
(2 porcje)

Składniki:
• 200 g dyni
• 200 g świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
• 1 banan
• 1 łyżka śmietany kokosowej
• 1 łyżeczka cynamonu
• 100 g ciastek owsianych
• 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
• 150 ml śmietany kokosowej
• 1 łyżka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
• 2 ciasteczka
• 2 laski cynamonu
• świeża mięta

Przygotowanie:
Dynię obieramy, kroimy i gotujemy lub pieczemy ok. 20 minut. Miksujemy do uzyskania gładkiego musu, dodajemy sok pomarańczowy, pokrojonego banana, łyżkę śmietany kokosowej, pokruszone ciasteczka i cukier. Wszystko miksujemy na gładkie smoothie. Śmietanę kokosową ubijamy z cukrem trzcinowym. Smoothie podajemy z bitą śmietaną kokosową, z ciasteczkiem, laską cynamonu i miętą.

Herbata jaśminowa z pianką cytrynową
(2-3 porcje)

Składniki:
• Herbata jaśminowa
• 1 litr gorącej wody
• 20 ml soku z cytryny
• 40 ml soku z pomarańczy
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
• plastry cytryny
Na bezę:
• 100 g białek
• 110 g cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
• 10 g startej skórki z cytryny

Przygotowanie:
Herbatę zaparzamy według wskazówek na opakowaniu. Słodzimy i dodajemy plastry cytryny. Białka i cukier umieszczamy w metalowej misie nad garnkiem z wrzącą wodą. Cały czas mieszając podgrzewamy białka do ok. 60 stopni. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy skórkę z cytryny i ubijamy do sztywności (białka powinny się ostudzić i misa być zimna. Trwa to ok. 5-10 minut). Wykładamy piankę na herbatę, układamy na wierzch skórkę z pomarańczy.

Espresso z mascarpone i karmelizowanymi migdałami
(2 porcje)

Składniki:
• 2 podwójne espresso
• 100 ml mleka skondensowanego
• 100 g migdałów w płatkach
• 5 łyżek cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT
• 100 g mascarpone
• 1 łyżeczka cukru trzcinowego Dry Demerara DIAMANT

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy karmelizowane migdały. Na patelnię wsypujemy cukier oraz płatki migdałów i podgrzewamy. Po chwili cukier zacznie się karmelizować. Mieszamy kilka razy uważając, żeby nie przypalić karmelu i ściągamy z palnika. Mascarpone ubijamy z łyżeczką cukru na puszystą pianę. Do szklanki wlewamy po 50 ml mleka skondensowanego, powoli wlewamy na wierzch espresso tak, żeby pozostały widoczne warstwy. Na wierzch wykładamy po 2 łyżkach mascarpone i posypujemy karmelizowanymi migdałami.

Cukier trzcinowy DRY DEMERARA Diamant z kreatywnymi magnesami. Nierafinowany, naturalny cukier o delikatnym, trzcinowy posmaku i świetlisto – brązowym zabarwieniu. Zawiera melasę, która nadaje mu brązowy kolor i oryginalny, karmelowy aromat. Dodatkowo melasa zawiera wiele wartościowych składników mineralnych, takich jak żelazo, magnez, potas i wapń. Ten cukier to nowoczesny, zgodny z najnowszymi trendami kulinarnymi sposób na osłodzenie kawy, herbaty czy drinków. Doskonale sprawdzi się także, jako ozdoba wypieków (przede wszystkim ciemnych ciast, pierników, brownie, muffinek) lub dodatek do płatków śniadaniowych, musli czy jogurtów. Cukier trzcinowy DRY DEMERARA nie zawiera sztucznych aromatów, słodzików czy konserwantów – to naturalnie słodki dodatek do deserów dla całej rodziny.
Cena: 500 g/ 4,56 zł

Similar Posts