Żywność

Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

Informacja prasowa
Warszawa, 17 października 2018

Jak wykorzystać jesienne warzywa w kuchni?

Jesiennie miesiące to wspaniały czas dla smakoszy sezonowych warzyw, z których można ugotować prawdziwe dzieła sztuki kulinarnej. Pierwsze żółte liście za oknem są sygnałem do przygotowywania sycących, ciepłych potraw pełnych rozgrzewających przypraw i zaskakujących smaków. To również doskonały moment, w którym najmłodsi mogą odkryć, że marchewka, burak czy dynia nie są jedynie niesmacznym warzywem, ale odpowiednio podane, kryją w sobie niesamowite smaki i aromaty. Tej jesieni zaserwuj swojej rodzinie potrawy pełne witamin i składników odżywczych, o których będą pamiętać jeszcze w długie zimowe wieczory!
Kuchnia pełna sezonowych warzyw to marzenie każdego kucharza, zwłaszcza jeśli mamy na myśli jesienne warzywa, które kuszą nie tylko kolorem, ale także mnogością możliwości kulinarnych. Ale jak gotować zdrowo i apetycznie, wykorzystując przy tym sezonowe warzywa? Odpowiedzi udzielają dietetycy i piłkarze FC Barcelona, wyjawiając nam co jedzą piłkarscy mistrzowie. Skorzystaj z podpowiedzi i przygotuj dla całej rodziny rozgrzewającą zupę z kurczaka i soczewicy, ciasto marchewkowe oraz dip z pieczonych buraków. Brzmi skomplikowanie? Nic bardziej mylnego! Poniżej podpowiadamy, jak szybko przygotować te smaczne dania dla całej rodziny, które nie tylko rozgrzeją, ale zapewnią również odpowiednią dawkę witamin i mikroelementów. Na początek rozgrzewająca zupa z kurczaka i soczewicy. Ta bogata w białko, potas i kwas foliowy roślina strączkowa dostępna jest w trzech wersjach kolorystycznych (czerwona, zielona oraz czarna) i smakuje wybornie w każdym daniu. Dodatkowo zawartość witaminy A i K oraz wapnia i magnezu czyni z niej idealne składnik do wykorzystania podczas przygotowywania obiadów dla całej rodziny. Jak zatem przygotować jesienną zupę na bazie soczewicy?
Do zupy z kurczaka i soczewicy potrzebujesz:
Składniki:
• 200g zielonej soczewicy

• 250g wywaru z kurczaka
• 1 litr wody
• 2 filety z piersi kurczaka
• 2 pomidory
• 1 cebula
• 2 selery
• 2 marchewki
• liść laurowy
• pietruszka do smaku

Soczewicę ugotuj, odcedź i przepłucz zimną wodą. Na dużym ogniu gotuj mieszankę wody i bulionu, a następnie dodaj kurczaka i gotuj na małym ogniu przez około 15 minut. Posiekaj cebulę, pomidory, seler, marchew i pietruszkę, a następnie dodaj do przygotowanego wcześniej wywaru. Przełóż również soczewicę, wszystko dopraw liściem laurowym. Doprowadź do wrzenia, a następnie duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 45-50 minut. Do przygotowanych wcześniej miseczek przełóż rozdrobnionego kurczaka i zalej zupą. Posyp świeżą pietruszką do smaku.
Po sycącej zupie warto zaopatrzyć się w przekąski, które pomogą załagodzić apetyt na niezdrowe słodycze. Mamy dla was dwie propozycje dań z sezonowych warzyw idealne na jesienne popołudnia i wieczory, które trafią w gusta zarówno wielbicieli wytrawnych przysmaków jak i łasuchów marzących o słodkościach – dip z pieczonych buraków i ciasto marchewkowe. Buraki to warzywa bogate w witaminy i mikroelementy, dzięki którym wzmocnimy odporność. Potrawy z buraka są nie tylko smaczne i mają bajeczny kolor, ale są także niesamowicie łatwe do przygotowania.
Do przygotowania dipu z pieczonych buraków potrzebujesz:
Składniki:
• 4 duże buraki
• szczypta zmielonego kminku
• 300 g ciecieżycy

• 30 ml soku z cytryny
• 1 ząbek czosnku
• 80 ml tahini
• 80 g orzechów włoskich
• 100 g sera feta
• pieczywo pełnoziarniste
• sól i pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Buraki zawiń w papier do pieczenia i umieść na blasze. Piecz przez godzinę aż zmiękną. Następnie obierz je i pokrój w grube plastry. W blenderze (np. Beko), umieść buraki, ciecierzycę, sok z cytryny, czosnek, orzechy włoskie, kminek i tahini, a następnie blenduj aż do uzyskania gładkiej masy. Dopraw solą, pieprzem i fetą do smaku. Podawaj z pełnoziarnistym pieczywem.
Dla amatorów słodkości mamy natomiast ciasto marchewkowe, które będzie idealnym rozwiązaniem zarówno jako przysmak do kawy podczas wieczorów z książką lub w formie zdrowej słodkości na spotkanie rodzinne. Marchew to źródło beta-karotenu odpowiedzialnego za właściwe funkcjonowanie wzroku, przeciwutleniaczy i luteiny, a także witamin C i B6. To magiczne warzywo sprawdza się nie tylko w koktajlach i zupach, ale jest idealnym składnikiem ciast i deserów. Jak zatem przygotować ten zdrowy wypiek?
Do przygotowania ciasta marchewkowego potrzebujesz:
Składniki:
• 2 jajka
• 150 ml oleju słonecznikowego
• 200 g startej marchwii
• 200 g mąki
• 50 g orzechów
• 100 g rodzynek
• 150 g czerwonej fasoli z puszki
• 2 łyżeczki cynamonu

• startą skórkę pomarańczy
• szczyptę zmielonej gałki muszkatułowej

Rozgrzej piekarnik do 175 stopni. Wymieszaj jajka, cukier i olej. Przesiej mąkę, gałkę muszkatołową, cynamon i dodaj do pozostałych składników. Wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy, a następnie dodaj startą skórkę pomarańczową, marchew, rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Mieszaj aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Całość wlej do lekko natłuszczonej blachy. Piecz przez 45-55 min. Smacznego!
Przepisy pochodzą z akcji Beko #Jedzjakmistrz.
Więcej przepisów na proste dania dla dzieci znajdziesz na www.beko.pl/jedzjakmistrz
Dodatkowe informacje o marce BEKO
Beko to druga największa w Europie marka AGD, która w swojej ofercie posiada wszystkie niezbędne sprzęty domowe m.in.: pralki, lodówki, piekarniki, zmywarki do naczyń, mikrofalówki czy kuchenki elektryczne. Od 2014 roku oficjalny sponsor klubu piłkarskiego FC Barcelona, a od 1 lipca 2018 roku – jego Główny Partner. W 2018 roku Beko zainicjowało kampanię społeczną „Jedz jak Mistrz” z udziałem piłkarzy FCB, która ma na celu pomoc rodzicom w zdrowszym żywieniu dzieci (www.beko.pl/jedzjakmistrz).

Similar Posts