Żywność

Orientalna pizza z hummusem i cieciorką

Informacja prasowa
Poznań, 18 grudnia 2018 r.

Kuchnia Orientu stworzona została z myślą o wspólnych posiłkach w dużym gronie. Ponieważ większość bliskowschodnich dań smakuje równie dobrze na ciepło, jak i na zimno, doskonale nadają się na przekąski podczas domowych imprez. Zaskocz swoich bliskich orientalną pizzą z hummusem, po której nie zostanie na talerzu ani okruszek!
Gospodarz imprezy ma przed sobą niełatwe zadanie – posprzątać mieszkanie, przygotować muzykę, a często i pobiec do sąsiadów po dodatkowe krzesła. Nic dziwnego, że w obliczu tylu obowiązków, często z braku czasu decydujemy się sklepowe przekąski. Proponujemy kompromis – przepis na orientalną pizzę, która gości zachwyci i nasyci. Każdy z dodatków wykorzystać możesz jako osobną przystawkę, dzięki czemu zaoszczędzisz dużo czasu, przygotowując jednocześnie pyszne i zróżnicowane imprezowe menu.

Szybka orientalna pizza z hummusem
Składniki:
• Chlebki naan, 8 sztuk (lub więcej)
• Hummus z tahini marki Jasmeen, dwie puszki
• 2 łyżeczki papryki wędzonej
• 2 łyżeczki papryki słodkiej lub ostrej
• 1-2 ząbki czosnku
• 5-6 suszonych pomidorów
• Kilka kropli soku z cytryny
• Ciecierzyca w zalewie marki Jasmeen, dwie puszki
• 2 łyżki oliwy z oliwek
• Świeża kolendra i/lub szczypiorek do przybrania
• Sól, pieprz, chilli etc. do smaku
Przygotowanie:
• Piekarnik nastaw na 200 stopni C.
• Ciecierzycę odsącz na sicie (zalewę możesz wykorzystać do przygotowania rozmaitych sosów, warto więc ją zachować). W dużej misce dokładnie wymieszaj ziarenka z oliwą z oliwek, ostrą lub słodką papryką i solą. Przesyp ziarna na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, i wstaw do piekarnika na 20-25 minut, najlepiej z termoobiegiem, aż ziarenka będą zarumienione i chrupiące. Po uprażeniu odstaw do ostygnięcia.
• Podczas gdy praży się cieciorka, przygotuj hummus, dzieląc go na trzy części. Jedną z nich zblenduj z wędzoną papryką, drugą z dodatkiem suszonych pomidorów (jeśli są w oleju, odsącz je przed blendowaniem), a trzecią z czosnkiem. Do każdego hummusu dodaj kilka kropli soku z cytryny.
• Chlebki naan posmaruj warstwą wybranego hummusu i posyp uprażoną cieciorką. Przybrane pizze podgrzej w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika posyp pizze świeżą kolendrą i/lub szczypiorkiem.
• Pozostały hummus podać możesz w miseczkach wraz z pokrojonymi w słupki warzywami. Nadmiar prażonej cieciorki zniknie równie szybko!
Więcej informacji o marce Jasmeen można znaleźć na stronie www.levant.pl
Dodatkowe informacje
Jasmeen to produkty kuchni orientalnej, pochodzące głównie z krajów Bliskiego Wschodu. Najwyższej jakości składniki oraz tradycyjne receptury pozwoliły zachować ich wyjątkowy i niepowtarzalny smak. Jasmeen to przede wszystkim wyśmienite pasty (baba ghanoush, hummus, tahina), a także warzywa – gotowana cieciorka i bobik, dzięki którym przygotujemy prawdziwie orientalne dania.
Więcej informacji na temat produktów Jasmeen, znaleźć można na stronie producenta www.levant.pl
Więcej informacji o LEVANT Foods
LEVANT Foods – importer, eksporter i producent najwyższej jakości produktów spożywczych – to firma z ponad 25-letnią tradycją. Odkąd powstała w 1991 r., stała się ważnym partnerem handlowym dla polskich i zagranicznych firm. Dynamiczny rozwój i przemyślana polityka firmy sprawiły, że zaufali nam znani i cenieni światowi producenci artykułów spożywczych, z którymi współpracujemy na zasadach wyłączności. Wysoką pozycję rynkową firmy potwierdzają liczne wyróżnienia, m.in.: uzyskany wielokrotnie tytuł “Gazele Biznesu”, certyfikat D&B – “Przejrzysta firma” oraz członkostwo w Polskiej Konfederacji Pracodawców Prywatnych Lewiatan.

Similar Posts